Bakara Suresi 145. Ayetin Tefsiri

وَلَئِنْ اَتَيْتَ الَّذ۪ينَ اُو۫تُوا الْكِتَابَ بِكُلِّ اٰيَةٍ مَا تَبِعُوا قِبْلَتَكَۚ وَمَٓا اَنْتَ بِتَابِعٍ قِبْلَتَهُمْۚ وَمَا بَعْضُهُمْ بِتَابِعٍ قِبْلَةَ بَعْضٍۜ وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ اَهْوَٓاءَهُمْ مِنْ بَعْدِ مَا جَٓاءَكَ مِنَ الْعِلْمِۙ اِنَّكَ اِذًا لَمِنَ الظَّالِم۪ينَۢ

"Kendilerine Kitap verilenlere bütün ayetleri (delilleri) getirsen senin kıblene uymazlar. Sen de onların kıblesine uyacak değilsin. Onlardan hiç biri diğerinin kıblesine de uymaz . Sana gelen bu bilgiden sonra onların isteklerine uyarsan, gerçekten, yanlış yapanlara karışır gidersin."(Bakara 2/145)

Ehli kitabın Peygambere uymamaları, uygulamanın yanlış olmasından değil, tam tersine yanlış olmadığını Allah'ın emri olduğunu gayet iyi bilmektedirler. Onların kıbleye uymama sebepleri bile bile inat etmelerinden kaynaklanmaktadır. Gerçeği göstermek için delil getirmek, doğruluğun peşinde olana fayda sağlar. Doğruyu görmek istemeyenler ise delil dinlemez, hatta gerçeği tekrar tekrar anladıkları için rahatsızlık duyarlar. Ayrıca hiç bir grup birbirinin kıblesine uymaz. Yahudilerin kıblesi Kudüs’teki Süleyman Mabedi, yani Beyt-i makdis, Hıristiyanlarınki de güneşin doğduğu taraftır.  

 Sana gelen bu bilgiden sonra onların isteklerine uyarsan, gerçekten, yanlış yapanlara karışır gidersin."(Bakara 2/145) ifadesinde peygamberimiz ehli kitaba uymaması için uyarılmaktadır. Demek ki uyma ihtimali vardır. Bu Cenab-ı Hakkın söylemesidir. Uyma ihtimali olduğu, yanlış yapabilme ihtimali olduğu halde uymamıştır. Demek ki biz Müslümanlar da yanlışlar yapabilecek durumda iken yapmayarak peygamberimizi örnek almalıyız.