Bakara Suresi 264. Ayetin Tefsiri

يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا لَا تُبْطِلُوا صَدَقَاتِكُمْ بِالْمَنِّ وَالْاَذٰىۙ كَالَّذ۪ي يُنْفِقُ مَالَهُ رِئَٓاءَ النَّاسِ وَلَا يُؤْمِنُ بِاللّٰهِ وَالْيَوْمِ الْاٰخِرِۜ فَمَثَلُهُ كَمَثَلِ صَفْوَانٍ عَلَيْهِ تُرَابٌ فَاَصَابَهُ وَابِلٌ فَتَرَكَهُ صَلْدًاۜ لَا يَقْدِرُونَ عَلٰى شَيْءٍ مِمَّا كَسَبُواۜ وَاللّٰهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِر۪ينَ

"Müminler ! Başa kakarak ve üzerek yardımlarınızı değersizleştirmeyin! İnsanlara gösteriş olsun diye malını harcayan, ama Allah’a ve ahiret gününe inanmayan kişi gibi davranmayın! Onun durumu, üzerinde toprak olan kayaya benzer. Şiddetli bir yağmur yağar ve orayı çıplak bırakır. Böyleleri çalışmalarından bekledikleri sonucu alamazlar. Allah, âyetleri görmezlikten gelen bir topluluğu yola getirmez."(Bakara 2/264)

 

Son üç ayette de üst üste vurgulanmakta olan iyiliklerin kimseye eziyet olmadan, yapılan iyiliği hissettirmeyen güzel davranışlarla süslenerek yapılmalarıdır. Yardımları Allah'ı razı etmek için değil de başkaları için yapanların davranışı Allah'a güvenmeyen ve Ahiret gününden bir beklentisi olmayan kimselerin davranışıdır. Bu kimseler de bir kazanç peşindedirler ama umduklarına kavuşamazlar. Ayette böyle kimselerin elindeki tüm malı harcasa da, sonuçta yaptıklarının yağmurun; yerinde taş bırakarak alıp götürdüğü toprak gibi boş, karşılıksız kalacağı söylenmektedir. Allah nankör olan topluluğu nankörlükleri içerisinde bırakır, istemeyeni yola getirmez.