Bakara Suresi 155. Ayetin Tefsiri

وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الْاَمْوَالِ وَالْاَنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِۜ وَبَشِّرِ الصَّابِر۪ينَۙ

"Mallarınızdan, canlarınızdan ve ürünlerinizden eksilterek sizi biraz korku ve biraz açlıkla yıpratıcı bir imtihandan geçireceğiz; bundan kaçış olmaz. Sen sabır gösterenlere müjde ver."(Bakara 2/155)

Bir önceki ayette sabır ve ibadet ile Cenab-ı Haktan yardım isteme tavsiyesinden sonra, Bakara 155. ayette bu sabrı gerektiren imtihanın nasıl olacağı bilgisi verilmektedir. Her şeyin yolunda gittiği, her isteyenin istediğine kavuştuğu yer dünya değil cennettir. Dünya ise imtihan yeridir. İster peygamber olsun, ister sıradan birisi, isterse çok yüksek bir mevkide zengin ve ulaşılmaz görünen bir kişi olsun her insan yaşadığı sürece değişik yönleriyle bu yıpratıcı imtihandan geçecektir. İmtihanı kazanmanın yolu bu sıkıntılara sabretmektir. Kişinin imtihanı gerek kendisi, gerek yakınları üzerinde mal ve can noksanlığıyla, yani fakirlik, hastalıklar, bazı organların kaybı veya sevdiklerinin ölümü ile hayat boyu sürecektir. İşte tam bu sıkıntı zamanları, kişinin Allah'a olan teslimiyetinin ortaya çıktığı zamanlardır. Nitekim insan başına gelen çaresizlik karşısında Cenab-ı Hakkın emirlerine aykırı yöntemlere mi başvuracak, O'ndan ümidi kesip kendisine yardımda bulunamayacak aracılara mı yalvaracak sıkıntı anında belli olacaktır.

Allah-u Teala şöyle buyuruyor: "Mallarınız ve canlarınız konusunda yıpratıcı bir imtihandan geçirileceksiniz. Sizden önce Kitap verilenlerden ve müşriklerden de çok sayıda üzücü söz işiteceksiniz, bundan kaçış olmaz. Eğer sabreder ve korunursanız bilin ki, bunlar kararlılık gösterilmesi gereken işlerdendir."(Ali İmran 3/186) Müminlerin her durumda ne olursa olsun yapması gereken şey Cenab-ı Hakka teslim olmuş halde, sabretmek ve Kuran-ı Kerim'in sınırlarının dışına çıkmamak olmalıdır. Hayatının roman gibi olduğunu söyleyen kişiler sadece kendi imtihanlarını zor zannederler, her kişi kendi yaşadığını bildiği için böyle hissetmektedir, gerçekte ise herkesin imtihanı zordur, sadece şekli olarak farklılıklar göstermektedir.