Bakara Suresi 231. Ayetin Tefsiri

وَاِذَا طَلَّقْتُمُ النِّسَٓاءَ فَبَلَغْنَ اَجَلَهُنَّ فَاَمْسِكُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ اَوْ سَرِّحُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍۖ وَلَا تُمْسِكُوهُنَّ ضِرَارًا لِتَعْتَدُواۚ وَمَنْ يَفْعَلْ ذٰلِكَ فَقَدْ ظَلَمَ نَفْسَهُۜ وَلَا تَتَّخِذُٓوا اٰيَاتِ اللّٰهِ هُزُوًاۘ وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللّٰهِ عَلَيْكُمْ وَمَٓا اَنْزَلَ عَلَيْكُمْ مِنَ الْكِتَابِ وَالْحِكْمَةِ يَعِظُكُمْ بِه۪ۜ وَاتَّقُوا اللّٰهَ وَاعْلَمُٓوا اَنَّ اللّٰهَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَل۪يمٌ۟

"Kadınları boşadığınızda bekleme sürelerinin sonuna varırlarsa ya maruf (Kur'an ölçüleri) ile tutun, ya da maruf ile ayırın. Onları haklarına girip zarara uğratmak için tutmayın. Bunu yapan, kendini kötü duruma düşürür. Allah’ın âyetlerini hafife almayın. Allah'ın üzerinizdeki nimetini aklınızdan çıkarmayın. O, indirdiği Kitap ve hikmet ile size öğüt vermektedir. Allah'tan çekinerek kendinizi koruyun. Bilin ki, her şeyi bilen Allah'tır."(Bakara 2/231)

Maruf; bilinen ve malum olan şey demektir. Bu bilgi, ya gelenek ve göreneklerden ya da Kitap ve Sünnetten elde edilir. Gelenek ve görenekten elde edilmişse Kitap ve Sünnete aykırı olmaması gerekir. Böyle bir bilgiyi akıl ve din güzel bir bilgi sayar.

Bekleme süresi biten kadın artık başka bir erkekle evlenebilir ya da boşayan kocası isterse ona dönebilir. Ayette kadınlarla evliliği devam ettirmek istemediği halde, sırf serbest kalmalarını engellemek için onları tutmaya yasak getirilmektedir. Dolayısıyla bir insanın eşine dönmesi için mutlaka iyi niyetli olması gerekmektedir. İyi niyet ise kişinin kalbindedir.