Bakara Suresi 270. Ayetin Tefsiri

وَمَٓا اَنْفَقْتُمْ مِنْ نَفَقَةٍ اَوْ نَذَرْتُمْ مِنْ نَذْرٍ فَاِنَّ اللّٰهَ يَعْلَمُهُۜ وَمَا لِلظَّالِم۪ينَ مِنْ اَنْصَارٍ

 "Ne tür bir harcama yapsanız ne gibi bir adakta bulunsanız, onu Allah bilir. Yanlış yapanların yardımcıları olmaz."

Ayette geçen elif lamlı olan es-sadakât kelimeleri, zekatlar anlamına alınmıştır. ikinci cümle birincisine hal yapılmıştır. İkinci cümlede nunun düşmesi, mücaveretten dolayı olduğu kabul edilmiştir. Çünkü Zekatın verileceği yerler, Tevbe Suresinin 60. ayetinde 8 sınıf olarak belirlenmiştir.

Adak denildiğinde Türkiye'de bir kurban kesme anlaşılmaktadır ama Cenab-ı Hakka karşı üstlenilen her sorumluluk bir adaktır. Tabi kişi kurban kesmeyi yüklendiyse o da bir adak olur.

Uzun asırlardan beri İslam ümmetinin aklı Allah'ın bilmesi konusunda karıştırılmış, insanların aklına yanlış kader inancı yerleştirilmiştir. Ayette geçen "Allah'ın herşeyi bilmesi" şu ayette de aynı şekilde kullanılmıştır: "Allah ile birlikte bir başka ilahı yardıma çağırma. Allah’tan başka ilah yoktur. Allah dışında her şey yok olacaktır. Karar yetkisi ondadır. Hepiniz ona döndürüleceksiniz."(Kasas 28/88) Demek ki her şeyin yok olması için ve "şey" demek için onun var olması gerekmektedir.