Bakara Suresi 272. Ayetin Tefsiri

لَيْسَ عَلَيْكَ هُدٰيهُمْ وَلٰكِنَّ اللّٰهَ يَهْد۪ي مَنْ يَشَٓاءُۜ وَمَا تُنْفِقُوا مِنْ خَيْرٍ فَلِاَنْفُسِكُمْۜ وَمَا تُنْفِقُونَ اِلَّا ابْتِغَٓاءَ وَجْهِ اللّٰهِۜ وَمَا تُنْفِقُوا مِنْ خَيْرٍ يُوَفَّ اِلَيْكُمْ وَاَنْتُمْ لَا تُظْلَمُونَ

 "Senin görevin, onları yola getirmek değildir. Doğru yolu seçeni yola getiren Allah’tır. Hayra yapacağınız her harcama kendiniz içindir. Harcamayı, sırf Allah rızasını kazanmak için yapmalısınız. Harcadığınız her malın karşılığı size tam olarak verilir ve haksızlık görmezsiniz."(Bakara 2/272)

Klasik meallerde ayete verilen meal "Onları yola getirmek sana ait değildir, Allah dilediğini doğru yola iletir" şeklindedir. Allah-u Teala şöyle buyuruyor: "Allah açıkça anlatmak; sizi, sizden öncekilerin doğru yollarına yönlendirmek ve tevbenizi kabul etmek ister. Allah bilir, doğru karar verir. Allah sizin tevbelerinizi kabul etmek ister ama arzularının peşine takılanlar, sizin büyük bir sapıklığa düşmenizi isterler "(Nisa 4/26-27) ayette Allah-u Tealanın herkesi yola getirmek istediği açık ve nettir. Eğer Bakara 272. ayete klasik verilen meallerde olduğu gibi Allah dilediğini doğru yola iletir ifadesi doğru olsaydı tüm herkes doğru yolda olmuş olacaktı. Bu durumda yola gelmeyecek bir tek kişi kalmamalıydı. Oysa bu durum bir imtihan sahasıdır. Dolayısıyla Allah her insanın mümin olmasını ister ama kişinin yaptığının O'nun isteğine uygun olup olmayacağını yine kişinin kendi tercihi belirler. Kim gereğini yaparsa Allah onun yola geçmişliğini onaylar. Kimin bunu içten istediğini sen bilemezsin.

Kişi Allah rızası için yaptığının karşılığını mutlaka görecektir. Bu tarlaya ekilen bir tohum gibidir, uzun sürece beklemek, orada gereken bütün işlemleri yapmak gerekmektedir. Ama sonucu güzel alınacağı bilindiğinden müminler bu durumda da sabırlı olurlar. Bir tane misali toprağa atılıp elinden çıkana benzer. Yani elden çıktığındaki o bekleme süresinde sabırlı olmak, kimseden teşekkür beklememek, yalnızca Allah'tan ümit etmek gerekir. Mümin kendisine yapılan iyiliğe daima teşekkür etmelidir, başkasına yapılan iyilikte ise teşekkür beklememelidir. Teşekkür eden kendi görevini yerine getirmiş olur, her kes kendi görevlerini tamamlamakla meşgul olmalı, başkasınınkini takip etmeyi bırakmalıdır. Zira o da o kişinin imtihanıdır. Geçip geçmediğinde hesap vereceği merci Allah-u Tealadır.